OPIS MASTER PROGRAMA LIDERSTVO U OBRAZOVANјU

Studijski program na master akademskim studijama Liderstvo u obrazovanju traje jednu školsku godinu i sadrži grupu obaveznih predmeta, grupu izbornih predmeta, praksu i završni master rad. Po uspešnom završetku programa, student stiče zvanje Master – Liderstvo u obrazovanju.

Ukupni broj ESPB na master akademskim studijama Liderstvo u obrazovanju iznosi 60, od kojih broj ESPB na obaveznim predmetima iznosi 24, na izbornim predmetima 12, na školskoj praksi 6 i na završnom radu 18 bodova.

Obavezni predmeti su: Uvod u liderstvo u obrazovanju; Upravlјanje obrazovnim institucijama; Pedagoško liderstvo; Razvoj lјudi u organizaciji. Sva četiri obavezna predmeta raspoređena su u prvom semestru. Svaki obavezan predmet nosi po 6 ESPB.

Predmeti izbornog bloka su: Partnerstva i komunikacija; Finansije, pravo i administracija u obrazovanju; Upravlјanje podacima i projektima; Obrazovni sistemi u komparativnoj perspektivi; Obrazovne politike i upravlјanje promenama. Od navedenih pet izbornih predmeta, student bira dva predmeta u drugom semestru. Svaki izborni predmet nosi po 6 ESPB.

Stručna praksa u trajanju od četiri nedelјe organizovana je u toku cele godine trajanja studijskog programa 10 best tents for camping i nosi 6 ESPB. Praksa se obavlјa u saradnji sa institucijama koje se bave vaspitno-obrazovnim radom i mentorima koji zajedno sa nastavnicima fakulteta i njihovim saradnicima prate rad studenata na praksi.

Izrada završnog master rada podrazumeva sticanje 18 ESPB. Završni rad se brani nakon svih položenih ispita predviđenih studijskim programom. Završnim radom student pokazuje sposobnost primene naučenog u istraživanju i/ili rešavanju konkretnih problema u praksi iz oblasti liderstva u obrazovanju.

Metode izvođenja nastave su: monološka metoda, interaktivna nastava sa aktivnim učestvovanjem studenata (diskusija, primeri, analiza tekstova i video klipova, rešavanje problema, simulacije, studija slučaja, radionice, igranje uloga, upotreba IKT alata).

Način rada se sastoji od: predavanja, vežbi, konsultativne nastave, mentorskog rada i praćenja, samostalnog istraživačkog rada (seminarskih radova, projekata, terenskih istraživanja, itd).